Landelijke bijeenkomst directeuren kinderopvang

10 april 2008

Wat kenmerkt goede leiders? Aansprekende leiders opereren vanuit eigen waarden. Deze waarden vormen het fundament voor de wijze waarop zij met mensen omgaan en hun organisaties leiden. En wat betekent dit voor de invulling van de dienstverlening in de kinderopvang?

Dit thema stond centraal tijdens deze dag.

Na verwelkoming van de deelnemers in het AFAS-gebouw in Leusden door de directeur van AFAS ERP Software BV, de heer Leo Koppelaar, vond de vierde Algemene Ledenvergadering van de bdKO plaats.
Anja Hol, de voorzitter van de bdKO, startte met de nieuwe leden van de bdKO welkom te heten. Zij nodigde de leden uit om gebruik te maken van het opleidingsaanbod, dat de bdKO samen met Avicenna heeft ontwikkeld.
Zij wees op de wijziging van de salarisbedragen, als gevolg van indexering, in de Adviesregeling Arbeidsvoorwaarden en op enkele inhoudelijke verbeteringen die in de Adviesregeling zijn aangebracht.
Tot slot vertelde zij bij de mededelingen dat de bdKO zal gaan verhuizen. VDZ Nederland, waar de bdKO gehuisvest is en die voor de bdKO de administratie verzorgde en het contact met de leden onderhield, zal opgeheven gaan worden. Het bestuur van de bdKO is in gesprek met bureaus met kennis en ervaring met beroepsverenigingen en is in gesprek met een adviseur. Zodra de keuzes definitief zijn worden de leden hierover geïnformeerd.

De financiële jaarverslagen 2006/2007 werden vervolgens door de leden goedgekeurd, waarbij decharge werd verleend aan het bestuur voor het gevoerde financiële beleid. Hetzelfde geldt voor het visiedocument dat de bdKO heeft opgesteld. In dit visiedocument staan de jongste ontwikkelingen in de sector beschreven, met een schets van het krachtenveld waarbinnen de bdKO opereert. De missie en de visie van de bdKO zijn in het document opgenomen, zoals ook de beleidsvoornemens voor 2008 en 2009. Op basis van dit document zal het bestuur van de bdKO haar activiteiten gaan organiseren en een werkplan voor 2009 opstellen, dat in de landelijke bijeenkomst in het najaar van 2008 aan de leden zal worden voorgelegd.

De Algemene Ledenvergadering werd beëindigd met een document, waarop het thema van deze dag op was gebaseerd: de gedragscode van de bdKO. Aansprekende leiders opereren vanuit eigen waarden. De bdKO wil als beroepsvereniging van directeuren in de kinderopvang ook vanuit enkele belangrijke waarden opereren. Daarom is voor de beroepsgroep een gedragscode opgesteld, met aansluiting op de kernbegrippen van de bdKO: integer, competent en innovatief management. Het doel van de gedragscode is binnen de beroepsgroep overeenstemming te bereiken over het gedrag van de directeur in de kinderopvang, zoals dat van elkaar verwacht wordt.
Er ontstond een levendige discussie tussen het bestuur en de leden waarbij er enkele tekstaanpassingen werden voorgesteld, die zijn overgenomen. Gevraagd werd op welke manier het bestuur afwegingen zal gaan maken bij gerede twijfel aan de integriteit van leden. Het bestuur antwoordde dat zij altijd hoor en wederhoor zal toepassen, maar het kan uiteindelijk leiden tot het besluit van een royement.
De vertegenwoordigers van de NVTK gaven aan dat deze gedragscode een wezenlijk onderdeel zal gaan uitmaken van de Governancecode voor de sector, die de NVTK aan het voorbereiden is.
De gedragscode is met in achtneming van de voorgestelde wijzigingen door de leden goedgekeurd en zal in de Algemene Ledenvergadering in het voorjaar 2009 worden geëvalueerd. U treft de gedragscode op deze website (gedragscode bdKO).

Anja Hol sloot deze vergadering af met de vraag of leden stil staan bij de vraag vanuit welke waarden je werkt. Klopt je gedrag en de omgang met medewerkers en klanten met de waarden die je belangrijk vindt? Hebben de persoonlijke waarden invloed op de invulling van dienstverlening en de kwaliteit van het aanbod? Zij kondigde voor deze dag deelsessies aan, aan thematafels. En enkele sprekers die in zouden gaan op dit thema, ieder vanuit een heel eigen invalshoek.

Aansluitend aan de Algemene Ledenvergadering werden de overige deelnemers en gasten verwelkomd. De heer Spijksma, bestuur van de NVTK, deed vervolgens een korte presentatie over de reactie van een commissie van de NVTK op de Adviesregeling Arbeidsvoorwaarden bdKO. Hij gaf o.a. aan dat de NVTK de adviesregeling ondersteunt, maar dat aandacht gevraagd zal worden voor het hanteren van de “Balkenende-norm”, voor de maximering van de salarissen.
Vervolgens gaf Leo Koppelaar een korte presentatie over de waarden van AFAS, waarna hij de thematafels introduceerde. De foto’s van deze dag geven een goede impressie van de thema’s, die aan de orde zijn geweest en in welke sfeer deze met elkaar zijn besproken (foto-impressie bijeenkomst 10 april 2008).

De middag startte met de inleiding van de heer mr. J.F. (Mik) Breek, jurist. Hij presenteerde in zijn verhaal de relatie tussen de gedragscode en het belang van waarden voor een goede onderneming. Hij stelde hierbij de kenmerken van Good Governance aan de orde en wat dit betekent voor het bestuur en het toezicht in de praktijk. De sheets van zijn presentatie zijn bijgevoegd (presentatie Mik Breek).

Na de pauze, met de mogelijkheden om elkaar te treffen en de informatiebeurs te bezoeken, nam de heer G.A.M. (Geert) Derkse het woord. Hij is directeur van een school voor voortgezet onderwijs en probeert zich te laten leiden door een aantal waarden uit de Regel van Benedictus. Dit is geen handboek voor management, maar er staan wel waarden in waarop leiderschap gebaseerd kan zijn. Een samenvatting van zijn inspirerende verhaal is bijgevoegd (presentatie Geert Derkse).

De dag werd afgesloten met een interactieve sessie over de waarden van directeuren in de kinderopvang, onder leiding van Mik Breek. Om hiervan een beeld te krijgen, wordt u weer naar de foto’s verwezen: met stemkastjes werd duidelijk welke waarden het meest cruciaal werden bevonden (foto-impressie bijeenkomst 10 april 2008). De deelnemers aan deze dag hebben de waarden, die in de gedragscode van de bdKO zijn opgenomen, aangevuld met nog een aantal waarden aangevuld die zij voor de functie van directeur van een kinderopvangorganisatie het meest belangrijk vinden. Dit zijn:
1. Verantwoordelijkheid nemen
2. Betrouwbaar en integer zijn
3. Respectvol zijn
4. Ambitieus, vernieuwend en vertrouwenwekkend zijn én
5. Plezier hebben en uitstralen!